Hallinnanjakosopimus – mikä se on ja miksi se laaditaan?

Rakennettaessa talo kahden tai useamman omistajan yhdessä omistamalle kiinteistölle, kannattaa kiinteistön hallinta jakaa omistajien kesken hallinnanjakosopimuksella. Omistuskiinteistön lisäksi voidaan jakaa myös vuokralaisten yhdessä maanvuokrasopimuksella vuokraamaan kiinteistön hallinta.

Hallinnanjakosopimuksen ydinsisältö

Hallinnanjakosopimus on vapaamuotoinen ja tämä voidaan periaatteessa tehdä myös suullisesti. Hallinnanjakosopimus kannattaa ehdottamasti kuitenkin tehdä kirjallisesti, jotta se voidaan rekisteröidä ja jotta sen tekemisestä ja sisällöstä ei jää epäselvyyttä. Sopimuksesta tulee käydä ilmi seuraavat tiedot:

  • sopimuksen osapuolet

  • miten hallinta jakautuu osapuolten välillä

  • sopimuksen kohteena olevan kiinteistön tiedot

  • vuokrasopimuksen päiväys ja mahdollinen laitostunnus, jos kyseessä on vuokraoikeus

  • onko sopimus määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva

  • päiväys ja allekirjoitukset

Hallinnanjakosopimuksen tärkein sisältö liittyy kiinteistön hallinnanjakamiseen. Tämä tarkoittaa, että hallinnanjakosopimuksessa osoitetaan kunkin osapuolen yksinomaiseen hallintaan tulevat kiinteistön alueet ja rakennukset. Tämän lisäksi hallinnanjakosopimuksessa usein sovitaan osapuolten yhteiseen omistukseen tai käyttöön jäävistä alueista kuten esimerkiksi yhteisistä piha-alueista ja kulkuteistä.  

Edellä listattujen asioiden lisäksi hallinnanjakosopimukseen on lisäksi hyvä kirjoittaa tarkasti muut kiinteistön käytöstä sovitut periaatteet, muun muassa rakennusoikeuden jakautuminen, hallinta-alueiden käyttöperiaatteet, kiinteistön huolto ja rakennusten kunnossapidon periaatteet sekä tietenkin kustannustenjakamiseen liittyvät ehdot.

Jotta hallinnanjakosopimus voidaan suoraan kirjata parhaalle etusijalle kiinteistön tai vuokraoikeuden rasitustodistukseen, hallinnanjakosopimus kannattaa tehdä heti tontin tai kiinteistön hankinnan tai vuokraamisen jälkeen. Kirjaaminen on myös myöhemmin mahdollista, mutta tämä edellyttää aikaisemmin annettujen kiinnityksien etusijajärjestyksen muuttamista ja siten mahdollisten velkakiinnityksien pantinhaltijoiden suostumusta.

Hallinnanjakosopimuksen hyödyt

Hallinnanjakosopimus on usein edullinen tapa jakaa kiinteistön alueita ja siellä sijaitsevia rakennuksia useamman tahon yksinomaiseen omistukseen ja hallintaan. Kirjallinen hallinnajakosopimus riittää myös selvitykseksi siitä, että kiinteistön omistaja hallitsee rakennuspaikkaa, mikä on edellytyksenä rakennusluvan hakemiselle.

Hallinnanjakosopimuksen laatiminen ja kirjaaminen luo myös sivullissuojaa ja siten pysyvyyttä. Hallinnanjakosopimus on kirjattuna voimassa myös luovutettaessa osapuolen omistama määräosuus uudelle omistajalle, vaikka kiinteistön myyjä ei edes ilmoittaisi sopimuksesta kiinteistön määräosan ostajalle. Kirjatun hallinnanjakosopimuksen osapuoli ei myöskään voi vaatia yhteisomistuksen purkamista.

Jos kiinteistön hallintaa ei jaeta omistajien kesken hallinnanjakosopimuksella, osaomistajien hakemat velkakiinnitykset rasittavat koko kiinteistöä. Jaettaessa kiinteistö hallinnanjakosopimuksella, osapuolet hakevat velkakiinnitykset kohdistumaan hallitsemaansa kiinteistön osaan koko kiinteistön sijaan. Tällöin määräosaan haettu ulosmittaustoimi ei kohdistu muiden kuin velallisen omistamaan ja hallitsemaan osaan kiinteistöstä.

Jos olet tekemässä hallinnanjakosopimusta, ota meihin yhteyttä. Laadimme sinulle varmasti laadukkaan hallinnanjakosopimuksen erittäin kilpailukykyiseen hintaan.

Tutustu myös kiinteähintaiseen hallinnanjakosopimuksen laatimispalveluumme.

Edellinen
Edellinen

Rakentamislain korjaussarja lausuntokierroksella – mitä uudessa laissa on tarkoitus muuttaa?