Mitä eroa on rasitteella ja rasituksella?
Kiinteistöjuridiikassa termit "rasitus" ja "rasite" viittaavat erilaisiin oikeudellisiin käsitteisiin, jotka koskevat kiinteistöjä. Näiden käsitteiden tunteminen on tärkeää, sillä ne vaikuttavat merkittävästi kiinteistön omistajan oikeuksiin ja velvollisuuksiin. Nämä oikeudet ja velvoitteet voivat siirtyä kiinteistön omistuksen mukana, joten niiden tunteminen on tärkeää erityisesti kiinteistökaupan yhteydessä.
Rasite on kiinteistöoikeudellinen järjestely, jossa tietylle kiinteistölle myönnetään oikeus käyttää toista kiinteistöä tiettyyn tarkoitukseen. Yleinen esimerkki rasitteesta on kulkuoikeus, jossa kiinteistö saa oikeuden käyttää toisen kiinteistön maata kulkemiseen. Rasitteita voi olla esimerkiksi vedenotto-oikeus tai sähköjohdon vetäminen toisen kiinteistön alueen läpi.
Rasitteet merkitään kiinteistörekisteriin, ja ne sitovat sekä kiinteistön nykyistä että tulevaa omistajaa. Rasitteet eivät ole henkilökohtaisia vaan liittyvät kiinteistöön ja palvelevat sen käyttöä.
Rasitteet ovat luonteeltaan suppeita ja lähtökohtaisesti pysyviä. Rasitteet eivät käsitä kokonaan esimerkiksi tietyn kiinteistön hallintaa toisin kuin esimerkiksi yleinen rasitus eli vuokraoikeus, jonka nojalla hallinta tyypillisesti kohdistuu koko kiinteistöön. Rasite ei poistu automaattisesti vaan se on voimassa pysyvästi, ellei sitä muuteta tai poisteta, tai ellei sitä ole poikkeustapauksessa ole perustettu määräaikaisena.
Lue lisää rasitteista ja niiden jaottelusta kiinteistö- ja rakennusrasitteisiin.
Rasitus viittaa kiinteistön taloudelliseen tai oikeudelliseen velvoitteeseen. Yleisimpiä rasituksia ovat esimerkiksi kiinteistölle vahvistetut panttioikeudet eli kiinnitykset, jotka toimivat vakuutena lainalle. Myös kaikki kirjaamiskelpoiset erityiset oikeudet kuten sopimukseen tai muuhun oikeustoimeen perustuva vuokraoikeus ja muu käyttöoikeus, eläkeoikeus, metsänhakkuuoikeus sekä oikeus ottaa maa-aineksia ja muu tähän rinnastuva irrottamisoikeus ovat rasituksia. Rasitus tarkoittaa siis, että kiinteistöllä on jokin vastuu tai velvollisuus, joka voi rajoittaa omistajan oikeuksia tai vaikuttaa kiinteistön arvoon.
Rasitukset eroavat rasitteista tyypillisesti siinä mielessä, että rasitukset ovat luonteeltaan kiinteistöjen sijasta oikeus- tai luonnollisten henkilöiden hyväksi tehtyjä oikeuksia ja voimassa tietyn ajan. Rasitus päättyy ja voidaan poistaa rekisteristä tietyn määräajan päättymisen tai tapahtuman johdosta, kuten esimerkiksi vuokrasopimuksen päättymisen tai kiinnitetyn lainan maksun myötä.
Rasitukset kirjataan kiinteistörekisterin sijaan lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin ja ne näkyvät rasitustodistukselta, joka kertoo kiinteistöön kohdistuvat taloudelliset ja oikeudelliset velvoitteet ja vastuut. Rasitustodistus on olennainen asiakirja erityisesti kiinteistökaupoissa, sillä se antaa ostajalle selkeän kuvan kiinteistön velvoitteista. Rekisteriin kirjatut tai muuten ostajan tiedossa olevat erityiset oikeudet sitovat myös kiinteistön uutta omistajaa. Mikäli kiinteistö on kiinnitetty, ei uusi omistaja voi myöskään ilman velkojan suostumusta poistaa kiinnityksiä ja hyödyntää siten kiinteistöä tehokkaasti lainansa vakuutena.